Tanácsok

Szoláriumozáshoz

1. szabály: Ismerd meg önmagad!

Alapvető dolog, hogy gondold végig milyen bőrtípusba is tartozol. A bőrtípus öröklött tényező, ezen nem tudunk változtatni. Genetikai tulajdonságunk határozza meg, hogyan reagál bőrünk az UV sugárzásra, igaz ez a napfényre és a szolárium hatásaira is, mennyire képes lebarnulni. Egyszerű belegondolni, hogy például nyáron, a nyaralás alatt mennyire sikerült lebarnulnod, le szoktál e égni a napon. Az oldalunkon is megtalálható bőrtípustáblázat ebben próbál segítséget nyújtani.

2. szabály: Fokozatosság. Mértékletesség. Soha ne égj meg szoláriumozás közben!

Mint ahogyan említettük is, bőröb barnulási tulajdonságai genetikai tényező, ami azt is meghatározza, hogy milyen ütemben képes alkalomról alkalomra barnulni a bőröd, és milyen mértékű lehet az elérhető maximális barnasága. Mindig csak annyi ideig használd a szolárium szalonunk gépeit, amennyit bőröd barnasága megenged számodra. A barnulás maximuma is változó tulajdonság, nincsen két egyforma ember. Világos bőrtípussal nem sikerül elérni olyan mértékű barnulást, sem napozással, sem pedig szolárium használattal, sosem leszel olyan barna, mint például Salma Hayek, Antonio Banderas. Bőröd akkor sem képes jobban lebarnulni, ha gyakrabban használod a szoláriumot, vagy többet napozol az általad kívánt cél elérése érdekében. Ezzel inkább csak kárt okozol a bőröbnek. Ne kövess el megondolatlanágot, figyelj oda az egészségedre. Ennek számodra is a legfontosabb dolognak kell lennie. Óvd a bőröd, soha ne égjen meg!

3. szabály: Használd a védőszemüveget!

Az UV-fénytől (a napfény, a szolárium cső fénye, de például a hegesztő pisztoly fénye is) nem csak a bőrünket kell megóvni. Gondolom számodra is természetes, hogy erős napfény esetén napszemüveget használsz. Szolárium használata közben is óvd, védd a szemeidet az UV-fénytől. Hosszú távon károsíthatja a szemet, például szürke hályogot okozva, de vannak olyan orvosi kutatások is, melyek a látásunkat érintő daganatos elváltozások egyik lehetséges okaként az UV-fényt említik. Akár alkalom szerű, akár rendszeres szolárium használat közben is ajánlott a védőszemüveg használata. A szolárium stúdiókban használt védőszemüvegek, mint a napszemüvegek is kiszűrik a káros UV sugarakat, formájuk, méretük úgy lett kialakítva, hogy ne befolyásolja az arcod lebarnulását, nem marad fehér folt. Olyan esetben mint például kötőhártya gyúlladás, vagy bármilyen szemműtét után, nem ajánlott a szolárium használata és a napozás. Ilyen esetekben kérd ki az orvos véleményét, aki erre fel is híja a figyelmedet és engedélyezheti, mikor lehet biztonságosan lekezdeni a barnulást.

4. szabály: Védd az anyajegyed!

Ismét egy öröklött tulajdonságunk. Számos anyajegy található bőrünkön, van akinek több, másoknak kevesebb, melyek száma korunk előrehaladtával növekszik. Anyajegyeink lehetnek a bőrünk felszínébe belesimultak és lehetnel olyanok, melyek kiemelkednek bőrünk felületéről. Ez utóbbiakat nem csak a mechanikai sérülésektők kell védeni napozás, szoláriumozás közben, hanem az UV-fénytől is fokozottan meg kell óvnunk! Szolárium használat alatt is kenjük be az ilyen anyajagyet magad faktorszámú naptejjel! Egyrész a kidudorodásnak köszönhetően nagyobb eséllyel éghetnek meg, másrészt az ilyen anyajegyekből alakulhatnak ki a daganatos elváltozások. Akinek több atipusos anyajegye van, annak nem tanácsos napozni és szoláriumozni sem. Jellemzői: sokszínű, asszimatrikus, nagy méretű – 6 mm-nél nagyobb átmérő, szabálytalan szegélyű, előemelkedik a bőr felszínéből. Mindenkinek fontos ismernie anyajegyeit, napozás, szoláruim használat alatt fokozottan védjük és időnként ellenőrizzük!
Mire figyeljünk? AZ ELVÁLTOZÁS! Ha anyajegyünk elváltozik, elszineződik, növekedni kezd, esetleg kisebesedik, váladékozik, vérzik, AZONNAL FORDULJUNK BŐRGYÓGYÁSZHOZ!

5. szabály: Folyadékpótlás

Erről feletkeznek meg a legtöbben. Szoláriumozás után fontos a folyadékpótlásra is gondolni, a szoláriumban lévő meleg miatti folyadékvesztés és a bőrünk jobb kondíciója miatt is. Alacsony vérnyomással rendelkezők erre fokozottan figyeljenek oda és javasoljuk, hogy válasszák fekvő szolárium gépeinket.

6. szabály: Ápolja bőrét

Speciálisan szoláriumozáshoz használható kozmetikumokkalhatékonyabban barnulhatunk, rövidebb idő alatt érhetjök el a kívánt hatást. A szolárium kozmetikumok különböző hatásmechanizmusai általtöbb pigment keletkezik, illetve temészetes pigmentet juttat a bőrbe. Használatuk nem csak az eredményesebb barnulás érdekében ajánlott, hanem védelmet is nyújtanak szoláriumozás közben az UV-fény nem kívánt mellékhatásai ellen. Hatékonyan megkötik a szoláriumozás során keletkező szabadgyököket, akitív ápoló, hidratáló összetevőik pedig táplálják a bőrt, elősegítve ezzel az UV fény eredményesebb hasznosulását. Anti-aging hatóanyagaik segítségével megelőzik az apró ráncok kialakulását. Szoláriumkozmetikum használatával elkerülhetjük a jellegzetes “szoláriumszag” kialakulását is. Kellemes, erőteljes illatuk hozzájárul ahhoz, hogy a szoláriumozás még kellemesebb élmény legyen. A barnulás tulajdonképpen a bőr UV fény hatására bekövetkező természetes védelmi reakciója, melynek következtében a bőrünket fedő szaruréteg megvastagszik és felületi vízhiány léphet fel. A bőr feszességéért felelős kollagén rostok szerkezete megváltozhat, ezzel a korai öregedés jelei láthatóvá válhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk bőrünket. A szoláriumozás utáni készítményeket a két szoláriumozás között kell használni reggel és/vagy este, a hagyományos testápoló helyett. Az bennük található antioxidáns hatóanyagok (Aloe Vera, tea kivonatok, A-vitamin, C-vitamin, uborka-kivonat, stb.) segítenek a szabadgyökök megkötésében és ápolják a bőrt. Ha egy szoláriumozó normál testápolót használ a mindennapos bőrápolásra, akkor fontos arra odafigyelnie, hogy szoláriumozás előtt kerülje az UV-szűrős termékek használatát, különben sose fog lebarnulni. A bőrradír (Peeling) kezelés után közvetlenül nem ajánlott szoláriumozni, mivel a bőrünk elhalt szarurétegét távolítottuk el általa, felfedve így olyan bőrterületeket, melyek ezidáig még nem voltak közvetlen kitéve az UV-fénynek, így a bőrünk ilyenkor hajlamosabb a leégésre.

7. szabály: Smink, Parfüm, Ékszer

Szolárium használat előtt a smink-parfüm eltávolítása bőrünkről egyrészt azért fontos, mert ezen kozmetikumok tartalmazhatnak UV védő hatóanyagokat és ezek gátolhatják a barnulásunkat, másrészt a meleg hatására kitágult pólusokba beszívódhatnak. Akár súlyos allergiás reakció kiváltói is lehetnek! A magunkon hagyott ékszer helyén pedig nem csak fehér foltos marad a bőrünk, de akár a melegről felforrósodva égési sérüléseket is okozhatnak.